Σχιζότυπη Διαταραχή Προσωπικότητας

Σχιζότυπη Διαταραχή Προσωπικότητας

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για την σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας. Τι ακριβώς εννοούμε με τον τύπο «σχιζότυπη»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ούτως ώστε να μπορεί να διαγνωστεί;

Επίσης θα αναφερθούμε σε κάποια σημεία όσο αφορά την θεραπεία αλλά και κάποια γενικά στατιστικά στοιχεία τα οποία αφορούν την διαταραχή.

Αρχικά θα μιλήσουμε για το τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην λέξη «σχιζότυπη». Ο συγκεκριμένος όρος αρχικά αναφέρθηκε το 1950 και είναι στην ουσία μια σύμπτυξη των λέξεων «σχιζοφρενικός φαινότυπος». Αυτό μας δείχνει το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος όρος βασίζεται σε μία υπόθεση για το ότι υπάρχει μια κληρονομική βάση προς την σχιζοφρένεια η οποία όμως δεν εμφανίζεται σε πλήρη μορφή.

Περνώντας στην σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν χαρακτηριστικές ιδιορρυθμίες, εκκεντρικότητες και παραξενιές στην σκέψη, στην αντίληψη, την ομιλία, την εμφάνιση και την συμπεριφορά του ατόμου. Τα πιο πάνω όμως χαρακτηριστικά δεν είναι σημαντικά ούτως ώστε να διαγνωστεί κάποιο άτομο με την συγκεκριμένη διαταραχή και κατ’επέκταση με σχιζοφρένεια.

Επιπρόσθετα από την παιδική ηλικία εμφανίζονται χαρακτηριστικά όπως η μοναχικότητα, η έλλειψη κοινωνικοποίησης καθώς επίσης και ο περίεργος τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς.

Πως όμως μπορεί να διαγνωστεί κάποιο άτομο με την συγκεκριμένη διαταραχή προσωπικότητας; Υπάρχουν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά από τα οποία θα πρέπει να εμφανιστούν τουλάχιστον πέντε από αυτά. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα αναφερθούν στην αμέσως επόμενη παράγραφο.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ούτως ώστε να μπορεί να γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής είναι: υπάρχουν ιδέες αναφοράς (δηλαδή τα άτομα να δίνει σημασία σε κάποια συγκεκριμένα γεγονότα τα οποία όμως όπως νομίζουν τα ίδια έχουν ιδιαίτερη σημασία για αυτά), έχουν παράξενα πιστεύω ή μαγικό τρόπο σκέψης (το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους αφού δεν συμβιβάζονται με τις πολιτισμικές αξίες), να υπάρχουν αντιληπτικές εμπειρίες οι οποίες δεν είναι συνηθισμένες, τα άτομα να έχουν περίεργο τρόπο σκέψης ή ομιλίας (για παράδειγμα μπορεί να έχουν σε υπερβολικό βαθμό κυριολεκτική ή αφηρημένη σκέψη).

Ακόμη υπάρχουν και τα πιο κάτω χαρακτηριστικά: το άτομο να έχει καχυποψία και παρανοϊκότητα, έχουν περίεργη συμπεριφορά και παραμελημένη και ιδιόρρυθμη εμφάνιση (τα άτομα γύρω τους μπορεί να τους θεωρούν εκκεντρικούς ή ιδιόρρυθμους ενώ επίσης πιστεύουν ότι τα άτομα αυτά δεν συμμορφώνονται βάση των κοινωνικών προδιαγραφών), υπάρχει κοινωνικό άγχος στο άτομο (αυτό εμφανίζεται ακόμα και όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα τα οποία είναι συνηθισμένα για αυτά π.χ σπίτι φίλων. Ακόμη έχουν δυσκολία ούτως ώστε να καταφέρουν να αντιληφθούν τα διαπροσωπικά μηνύματα τρίτων ατόμων).

Υπάρχει ακόμη ένα τελευταίο χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα τουλάχιστον πέντε τα οποία χρειάζονται για να γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας και αυτό είναι: η απουσία στενών σχέσεων (η συμπεριφορά η οποία έχουν δείχνει ότι έχουν μειωμένο ενδιαφέρον και επιθυμία για κοινωνική επαφή ενώ τις περισσότερες φορές πλησιάζουν και προσεγγίζουν αλλά και έλκονται από ομάδες οι οποίες είναι αποκλίνουσες και περιθωριακές).

Όλα τα πιο πάνω λοιπόν είναι τα χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία μπορεί να γίνει η διάγνωση της σχιζότυπης διαταραχής της προσωπικότητας σε κάποιο άτομο.

Στην συνέχεια θα αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία τα οποία είναι πιο γενικά αλλά είναι εξίσου σημαντικά να τα γνωρίζουμε. Αρχικά καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τα οποία είναι συγγενής ατόμων με σχιζοφρένεια, ακόμη όσο αφορά τον γενικό πληθυσμό το ποσοστό των ατόμων τα οποία πάσχουν από αυτή φτάνει στο 3 τοις εκατόν, όσο αφορά τα δύο φύλλα μπορεί να λεχθεί ότι οι άντρες οι οποίοι πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζουν προβλήματα τα οποία συγκαταλέγονται σε περισσότερους τομείς αλλά και σε πιο σοβαρή μορφή σε σχέση με αυτά των γυναικών,

Ακόμη ένα στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα τα οποία πάσχουν από αυτή τη διαταραχή αναζητούν βοήθεια λόγω συμπτωμάτων άγχους αλλά και κατάθλιψης και όχι επειδή πιστεύουν ότι πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή.

Τέλος όσο αφορά την θεραπεία η οποία μπορεί να παρασχεθεί στα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να λεχθεί ότι ο επαγγελματίας πρέπει να προσέχει πολύ τα σχόλια τα οποία θα κάνει όσο αφορά τις δραστηριότητες οι οποίες αφορούν τα διάφορα προβλήματα τα οποία έχει το άτομο (π.χ τις παράξενες σκέψεις, την συμμετοχή την οποία μπορεί να έχουν σε αιρέσεις και παραψυχολογικές δραστηριότητες). Δυστυχώς δεν μπορεί να λεχθεί κάτι περισσότερο.

Αυτά λοιπόν είχαμε να πούμε στο σημερινό μας άρθρο για την συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας. Ελπίζω να είναι ένα άρθρο το οποίο να σας βοήθησε ούτως ώστε να καταφέρεται να αντιληφθείται τι ακριβώς εννοούμε με την σχιζότυπη διαταραχή της προσωπικότητας.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με ακόμη ένα άρθρο όσο αφορά τις διαταραχές της προσωπικότητας. Να είστε καλά.

Έχει διαβαστεί 9309 φορές