Νευρογενής Βουλιμία

Νευρογενής Βουλιμία

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε στην νευρογενής βουλιμία. Θα αναφερθούμε για το τι είναι η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή όπως επίσης και για τα συμπτώματα της, τα είδη τα οποία υπάρχουν αλλά και τα προειδοποιητικά σημάδια.

Τέλος θα μιλήσουμε για τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Αρχικά θα ήταν καλό να αναφέρουμε ότι η νευρογενής βουλιμία είναι όταν: το άτομο καταναλώνει πολλή φαγητό το οποίο στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι φαγητό το οποίο έχει πολλές θερμίδες. Φυσικά στην συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή υπάρχει και το αντίθετο σενάριο όπου το άτομο κάνει αποχή από το φαγητό και παράλληλα προσπαθεί να το αποβάλει από τον οργανισμό του χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους ή με σωματική άσκηση.

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για τα διαγνωστικά κριτήρια (συμπτώματα) της συγκεκριμένης διατροφικής διαταραχής. Τα συμπτώματα είναι τέσσερα και ξεκινώντας από το πρώτο αυτό είναι: να υπάρχουν επεισόδια πολυφαγίας τα οποία επαναλαμβάνονται και χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι τρώνε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα (μεγαλύτερη ποσότητα από την κανονική), το φαγητό το οποίο τρώει το άτομο παχαίνει ενώ παράλληλα το τρώει πολύ γρήγορα μέχρι να σκάσει, το άτομο έχει το αίσθημα ότι χάνει τον έλεγχο κατά την διάρκεια του επεισοδίου (π.χ δεν μπορεί να ελέγχει πόσο φαγητό θα φάει).

Περνώντας στα άλλα τρία συμπτώματα είναι τα εξής: το άτομο κάνει προσπάθειες οι οποίες είναι συνεχόμενες ούτως ώστε να μην αυξηθεί το βάρος του (π.χ με την πρόκληση εμετού, κατάχρηση φαρμάκων) ή απέχοντας από το φαγητό ή με τη σωματική άσκηση, αυτές οι κρίσεις πρέπει να εμφανίζονται το λιγότερο 2 φορές την εβδομάδα για διάστημα τριών μηνών, η εκτίμηση η οποία έχει το άτομο για τον εαυτό του επηρεάζεται από το σχήμα του σώματος και τα κιλά του.

Όσο αφορά τα είδη βουλιμίας αυτά είναι δύο: της κάθαρσης όπου το άτομο σε συχνή βάση χρησιμοποιεί τον εμετό (προκαλώντας τον) ή την χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, μη καθαρτικός όπου το άτομο κάνει αποχή από το φαγητό κάνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλο βαθμό άσκησης. Στον δεύτερο τύπο δεν κάνει χρήση καθαρτικών και διουρητικών.

Επιπρόσθετα ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι τα προειδοποιητικά σημάδια. Ποια είναι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια όσο αφορά την νευρογενής βουλιμία; Αυτά τα σημάδια λοιπόν είναι πέντε και θα αναφερθούν στην επόμενη παράγραφο.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της νευρογενής βουλιμίας είναι: το άτομο να τρώει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και στην συνέχεια να προκαλεί εμετό στον εαυτό του, να κάνει χρήση καθαρτικών ή αυστηρή δίαιτα ή να κάνει υπερβολική σωματική άσκηση, τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της νύχτας (αυτό γίνεται κρυφά ή όσο πιο απαρατήρητα γίνεται), ασχολείται επίμονα και σε υπερβολικό βαθμό με το σχήμα και τα κιλά του σώματος του, δεν έχει αυτοεκτίμηση, συναισθηματική αστάθεια, εναλλαγές στην διάθεση ενώ μπορεί να υπάρξει και κατάθλιψη.

Όσο αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της νευρογενής βουλιμίας τίθεται θέμα για το κατά πόσο υπάρχουν ή όχι. Και αυτό γιατί σε σπάνιες περιπτώσεις η συγκεκριμένη διαταραχή χρειάζεται νοσοκομειακή θεραπεία. Επιπρόσθετα τα άτομα δεν αντιστέκονται έντονα προς την θεραπεία η οποία τους παρέχεται κάτι το οποίο είναι εντελώς αντίθετο όσο αφορά την ανορεξία. Η θεραπεία όμως η οποία παρέχεται μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημαντική επίσης είναι η υποστηρικτική/οικογενειακή ψυχοθεραπεία η οποία μπορεί να προσφερθεί στο άτομο.

Ακόμη θα μιλήσουμε για κάποια άλλα στοιχεία τα οποία αφορούν την νευρογενή βουλιμία. Αυτά τα στοιχεία είναι: η συχνότητα στις γυναίκες βάση ερευνών φτάνει το 10%, τα άτομα τα οποία πάσχουν από βουλιμία στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν φυσιολογικό βάρος, η βουλιμία έχει καλύτερη πρόγνωση από ότι η ανορεξία, στα διαστήματα μεταξύ των επεισοδίων το άτομο επιλέγει να καταναλώνει τροφές με λίγες θερμίδες, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρξει με διαταραχές της διάθεσης, άγχος, διαταραχές προσωπικότητας και την χρήση άλλων ουσιών.

Τέλος το άτομο εμφανίζει συναισθηματική αστάθεια, κούραση, εξάντληση και εναλλαγές στην διάθεση. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην υγεία του ατόμου αφού οι εμετοί οι οποίοι προκαλούνται το οδηγούν σε αδυνάτισμα των μυών, αφυδάτωση, καρδιακές αρρυθμίες, ξεραίνεται το δέρμα και εξαντλείται. Επιπρόσθετα καταστρέφονται τα δόντια  αλλά και φθείρεται το εσωτερικό του στόματος του ατόμου από το οξύ του στομαχιού. Ακόμη οι σιελογόνοι αδένες φουσκώνουν.

Αυτά λοιπόν είχαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο σχετικά με την νευρογενή βουλιμία. Ελπίζω να σας έδωσε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα όσο αφορά την συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή και να μπορείτε να αντιληφθείτε πιο εύκολα την πιθανή ύπαρξη της σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με ακόμη ένα άρθρο.

Έχει διαβαστεί 1366 φορές
Κρίση Πανικού
Προηγούμενο άρθρο
Κρίση Πανικού
Νευρογενής Ανορεξία
Επόμενο άρθρο
Νευρογενής Ανορεξία