Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Στο άρθρο αυτής της εβδομάδας θα μιλήσουμε για ακόμη μία διαταραχή της προσωπικότητας.

Η συγκεκριμένη διαταραχή όπως μπορείτε να αντιληφθείτε και από τον τίτλο του άρθρου είναι η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας. Θα αναφερθούμε στο τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διάγνωση της αλλά και για το αν μπορεί να παραχωρηθεί ή όχι θεραπεία.

Αρχίζοντας λοιπόν από το τι είναι η πιο πάνω διαταραχή θα πούμε ότι μιλάει για ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεγαλειώδη εικόνα τόσο για την μοναδικότητα αλλά και για τις ικανότητες τους. Επίσης παράλληλα έχουν και φαντασίες μεγάλης επιτυχίας οι οποίες είναι έμμονες. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διαταραχής είναι το γεγονός ότι τα άτομα έχουν την απαίτηση ούτως ώστε η αποκλειστική και συνεχόμενη προσοχή αλλά και ο θαυμασμός των γύρω τους να είναι επάνω τους.

Συνεχίζοντας τα πιο πάνω και για το τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή μπορούμε να πούμε τα εξής: τα άτομα αυτά έχουν δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις για τον λόγο ότι δεν έχουν αυξημένη την αίσθηση της ενσυναισθητικής κατανόησης, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό τον φθόνο, είναι αλαζονικοί ενώ επίσης σε αρκετές περιπτώσεις εκμεταλλεύονται αλλά και χρησιμοποιούν τα άτομα γύρω τους (αυτό γίνεται γιατί θεωρούν ότι για κάποιο λόγο οι άλλοι τους χρωστάνε).

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά βάση των οποίων μπορούμε να πούμε ότι κάποιο άτομο πάσχει από την ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας; Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι επτά όμως πέντε ή περισσότερα από αυτά είναι ικανά για να οδηγήσουν στην διάγνωση της. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά λοιπόν είναι: τα άτομα έχουν ιδέες μεγαλείου (μεγαλοποιούν τα επιτεύγματα τους ή τα ταλέντα τους και περιμένουν να τους αναγνωρίσουν οι γύρω τους ως ανώτερους. Επίσης μικραίνουν τις επιτυχίες των γύρω τους ενώ δείχνουν να παραξενεύονται όταν οι γύρω τους δεν αναγνωρίζουν την ανωτερότητα τους), φαντάζονται πως έχουν απεριόριστε επιτυχίες, ευφυΐα και ωραιότητα κάνοντας συγκρίσεις του εαυτού τους μαζί με διάσημα αλλά και επιτυχημένα άτομα (αυτό το κάνουν με ευνοϊκό προς τους ίδιους τρόπο).

Επιπρόσθετα εκτός από τα δύο πιο πάνω χαρακτηριστικά υπάρχουν ακόμη πέντε τα οποία είναι: νοιώθουν και πιστεύουν πως οι ίδιοι είναι ξεχωριστοί και ότι τους καταλαβαίνουν μόνο άνθρωποι οι οποίοι είναι υψηλής ποιότητας ενώ επίσης έχουν ανάγκες οι οποίες είναι πάνω από τις συνηθισμένες τις οποίες έχει ο μέσος όρος των ανθρώπων κάτι το οποίο τους οδηγεί να πιστεύουν πως πρέπει να εξυπηρετούνται από τους κορυφαίους του επαγγέλματος, έχουν πολύ εύθραυστη αυτοεκτίμηση και απαιτούν τον θαυμασμό των άλλων σε υπερβολικό βαθμό, αισθάνονται ότι δικαιωματικά τους ανήκουν κάποια πράγματα και όταν αυτό δεν γίνεται εκνευρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όσο αφορά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν ακόμη δύο τα οποία είναι τα εξής: ούτως ώστε να καταφέρουν να επιτύχουν τους δικούς τους σκοπούς εκμεταλλεύονται αλλά και χρησιμοποιούν τους γύρω τους, σε αρκετές περιπτώσεις φθονούν τους γύρω τους ή πιστεύουν ότι οι γύρω τους το κάνουν αυτό στους ίδιους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποτιμούν και να μειώνουν τους γύρω τους με κακό όμως τρόπο και όχι για να τους βοηθήσουν.

Όλα τα πιο πάνω είναι τα χαρακτηριστικά βάση των οποίων μπορεί να γίνει διάγνωση της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας. Εάν υπάρξουν τα συγκεκριμένα γνωρίσματα σε κάποιο άτομο θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και να γίνουν όλα τα απαραίτητα πράγματα ούτως ώστε να γνωρίζουμε εάν το άτομο αυτό πάσχει ή όχι από αυτή την διαταραχή της προσωπικότητας.

Ακόμη ένα στοιχείο το οποίο είναι σημαντικό σε σχέση με την συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας είναι το γεγονός ότι αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού. Η συχνότητα δε στους άντρες είναι 50 με 70 τοις εκατόν συχνότερη από ότι στις γυναίκες.

Τέλος μπορεί να παρασχεθεί θεραπεία όσο αφορά την συγκεκριμένη διαταραχή; Η απάντηση είναι ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο για τον λόγο ότι το άτομο πολύ δύσκολα μπορεί να πεισθεί ούτως ώστε να αναγνωρίσει το πρόβλημα το οποίο έχει και κατ’επέκταση να ακολουθήσει την θεραπευτική του αγωγή. Σε περιπτώσεις δε όπου μπαίνει σε κάποιο πρόγραμμα θεραπείας πολύ δύσκολα συνεργάζεται σε πλήρη βαθμό. Τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα όσο περνάει ο καιρός το άτομο να απομονώνεται κοινωνικά κάτι το οποίο τον οδηγεί ούτως ώστε να είναι ευάλωτος στη λεγόμενη κρίση της μέσης ηλικίας.

Αυτά ήταν όσα είχαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο όσο αφορά την ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας. Ευελπιστώ να ήταν ένα άρθρο το οποίο να σας βοηθήσει στην αναγνώριση αλλά και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής τόσο σε εσάς τους ίδιους όσο και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο με ακόμη περισσότερα θέματα. Να είστε καλά.

Έχει διαβαστεί 2678 φορές