Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Όπως και στο προηγούμενο μας άρθρο έτσι και στο σημερινό θα αναλύσουμε μία από τις διαταραχές της προσωπικότητας. Τι είναι λοιπόν η σχιζοειδής διαταραχή της προσωπικότητας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της και πως θεραπεύεται;

Όλα τα πιο πάνω θα αναλυθούν στο άρθρο μας πιο κάτω.

Αρχικά θα αναφερθούμε στο κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας το οποίο είναι: το άτομο αποστασιοποιείται από κοινωνικές σχέσεις και η ικανότητα του ούτως ώστε να μπορεί να νιώσει αλλά και να εκφράσει τα συναισθήματα του περιορίζεται. Επιπρόσθετα υπάρχει ακόμη ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί βασικό και είναι: το άτομο είναι ανίκανο να δημιουργήσει διαπροσωπικές σχέσεις ενώ επίσης η αντιδραστικότητα του σε σχέση με οποιαδήποτε μορφή διέγερσης είναι περιορισμένη. Τα δύο πιο πάνω χαρακτηριστικά στην ουσία είναι και αυτό το οποίο ορίζουμε σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας.

Στην συνέχεια θα αναφερθούν τα χαρακτηριστικά μέσω των οποίων μπορεί να γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας. Θα πρέπει να υπάρξουν τέσσερα ή περισσότερα ούτως ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι: τα άτομα δείχνουν απρόθυμα στην δημιουργία στενών σχέσεων ενώ παράλληλα δείχνουν πως δεν απολαμβάνουν να συμμετέχουν είτε στην οικογένεια είτε σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, προτιμούν και επιλέγουν απομονωμένες δραστηριότητες και ενασχολήσεις (π.χ να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή), το ενδιαφέρον τους για σεξουαλικές σχέσεις είναι μικρό ή δεν υπάρχει, δεν χρειάζονται πολλές δραστηριότητες για να ευχαριστηθούν και για αυτό τον λόγο διαδραματίζουν λίγες ή καθόλου από αυτές (όπως είπαμε και πιο πάνω είναι μοναχικές ή και μηχανικές).

Επιπρόσθετα υπάρχουν ακόμη δύο χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία μπορεί να γίνει διάγνωση της σχιζοειδής διαταραχής της προσωπικότητας και αυτά είναι: ως συνήθως δεν έχουν φίλους και η παρέα η οποία κάνουν είναι μόνο με συγγενικά τους πρόσωπα ενώ παράλληλα δεν ενδιαφέρονται για την γνώμη τρίτων ατόμων (είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική), εμφανίζουν συναισθηματική ψυχρότητα, αποστασιοποίηση ή και επιπέδωση. Επίσης δεν μπορούν να εκλάβουν και να καταλάβουν σωστά τα κοινωνικά μηνύματα των γύρω τους ενώ φαίνεται να είναι και κοινωνικά αδέξιοι.

Όλα τα πιο πάνω είναι τα χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις για το ότι κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας.

Στην συνέχεια θα αναφέρουμε κάποια άλλα στοιχεία τα οποία αφορούν την συγκεκριμένη διαταραχή. Τα συγκεκριμένα στοιχεία λοιπόν είναι: μπορεί οι στατιστικές να δείχνουν ότι η συχνότητα της διαταραχής είναι 1-7,5% αλλά αυτό δεν φαίνεται να συνάδει με την πραγματικότητα για τον λόγο ότι η διαταραχή σε κλινικά πλαίσια εμφανίζεται σπάνια, όσο αφορά την παιδική και την εφηβική ηλικία τα άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζουν κοινωνική απομόνωση, προβληματικές σχέσεις με τους συνομήλικους και χαμηλότερη σχολική επίδοση.

Το πιο πάνω γεγονός κάνει τους συνομήλικους τους να έχουν την εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα παιδιά είναι «περίεργα» με αποτέλεσμα να τα κοροϊδεύουν. Τέλος κάποιες από τις μελέτες οι οποίες έχουν διεξαχθεί σχετικά με την σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποιος γενετικός σύνδεσμος με τον αυτισμό.

Σχετικά με την θεραπεία η οποία μπορεί να παρασχεθεί σε άτομα τα οποία πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας δυστυχώς δεν μπορούμε να αναφέρουμε πολλά πράγματα. Αυτό το οποίο μπορεί να λεχθεί είναι πως όταν το άτομο πεισθεί ότι έχει κάποιο πρόβλημα και ότι χρειάζεται θεραπεία, τότε ανοίγεται περισσότερο στον θεραπευτεί σε σχέση με τα άτομα τα οποία πάσχουν από παρανοειδή διαταραχή της προσωπικότητας. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση του ατόμου από τον θεραπευτή.

Τέλος τα άτομα τα οποία πάσχουν από την σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας μπορούν να συμμετάσχουν σε ομαδική θεραπεία ούτως ώστε να τους παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή βοήθεια.

Αυτά λοιπόν είχαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο όσο αφορά την σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας. Μέσω αυτού του άρθρου θα μπορείτε να αντιληφθείτε ευκολότερα την ύπαρξη της είτε στους γύρω σας είτε ακόμη και στον ίδιο σας τον εαυτό.

Θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα με ακόμη ένα άρθρο. Τα λέμε.

Έχει διαβαστεί 7658 φορές