Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε την πρώτη από τις διαταραχές προσωπικότητας οι οποίες θα αναλυθούν. Τι είναι η Παρανοειδής διαταραχή της προσωπικότητας;

Πιο κάτω θα αναλυθεί το τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή, όπως επίσης και τα χαρακτηριστικά αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης της. Όλα τα πιο πάνω θα έχουν στόχο να σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε πλήρως το τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας.

Αρχικά θα αναφερθεί το τι εννοούμε λέγοντας παρανοειδής διαταραχή της προσωπικότητας. Όταν λοιπόν κάποιο άτομο πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή έχει μια αδικαιολόγητη τάση μέσω της οποίας ερμηνεύει τις πράξεις των άλλων ατόμων ως μειωτικές ή απειλητικές. Επίσης αυτό πιστεύει ότι γίνεται με εσκεμμένο τρόπο (δηλαδή με την θέληση των ίδιων των ατόμων). Επιπρόσθετα τα συγκεκριμένα άτομα έχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το κανονικό το αίσθημα της καχυποψίας αλλά και της δυσπιστίας.

Επιπρόσθετα τα άτομα τα οποία πάσχουν από την διαταραχή αυτή ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με τις υποψίες τους. Επίσης είναι επιλεκτικοί όσο αφορά τις πράξεις των άλλων ατόμων ούτως ώστε να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες τους μεγαλώνοντας αλλά και διαστρεβλώνοντας αυτές τις πράξεις. Ακόμη έχουν μια χαρακτηριστική έλλειψη εμπιστοσύνης η οποία μπορεί να λεχθεί ότι χαρακτηρίζει τόσο τις σκέψεις, τις αντιλήψεις αλλά και τις αναμνήσεις τους.

Πως όμως μπορεί να γίνει η διάγνωση της παρανοειδής διαταραχής της προσωπικότητας; Υπάρχουν συνολικά επτά χαρακτηριστικά μέσω των οποίων μπορεί να γίνει διάγνωση της. Παρόλα αυτά αρκούν να εμφανιστούν τουλάχιστον τέσσερα από αυτά για να μπορεί να λεχθεί ότι κάποιο άτομο πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας. Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά; Θα αναλυθούν στην αμέσως επόμενη παράγραφο.

Τα χαρακτηριστικά αυτά λοιπόν είναι: έχουν υποψίες οι οποίες δεν βασίζονται κάπου πιστεύοντας ότι οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται, τους βλάπτουν ή τους εξαπατούν, αμφιβάλουν για την πίστη την οποία έχουν οι φίλοι και οι συνεργάτες τους, δεν έχουν εμπιστοσύνη στους άλλους όσο αφορά την εκμυστήρευση μυστικών αφού πιστεύουν ότι θα τα πούνε σε άλλα άτομα ή θα τα χρησιμοποιήσουν εναντίων τους, θεωρούν ως σκόπιμη προσπάθεια για να τους βλάψουν και να τους μειώσουν πράγματα τα οποία γίνονται χωρίς αυτό το σκοπό (π.χ αθώα λάθη, σχόλια ή αστεία).

Επίσης υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά τα οποία είναι: αντιλαμβάνονται επιθέσεις εναντιώνονται στην φήμη και στον χαρακτήρα τους πράγμα το οποίο όμως δεν ισχύει αφού τις αντιλαμβάνονται μόνο οι ίδιοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιδρούν με εχθρικό και θυμωμένο τρόπο σε συμπεριφορές οι οποίες πιστεύουν ότι είναι προσβλητικές, κάνουν ανακρίσεις στον σύντροφο τους αφού υποψιάζονται αβάσιμα ότι δεν τους είναι πιστοί, κρατούν κακία στους άλλους και προσπαθούν να εκδικηθούν για πράξεις προσβολής ή βλάβης τις οποίες υπέστησαν από αυτούς.

Στην συνέχεια θα αναφέρουμε κάποια άλλα στοιχεία τα οποία αφορούν την συγκεκριμένη διαταραχή και είναι: εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, πολύ δύσκολα μπορεί να οριστεί η συχνότητα αυτής της διαταραχής όσο αφορά τον γενικό πληθυσμό αφού πολύ σπάνια κάποιος απευθύνεται σε φορέα ψυχικής υγείας για βοήθεια, πιο συχνά εμφανίζεται σε συγγενής ατόμων τα οποία είχαν σχιζοφρένεια, υπάρχει προδιάθεση ούτως ώστε να εμφανιστεί κατάθλιψη, αγοραφοβία και χρήση ουσιών.

Όσο αφορά την θεραπεία η οποία μπορεί να προσφερθεί σε αυτά τα άτομα αυτό το οποίο μπορεί να λεχθεί είναι πως είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Θα πρέπει ο επαγγελματίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ατόμου δείχνοντας κατανόηση, ειλικρίνεια και επαγγελματισμό ενώ παράλληλα να μην αφήνει να υπάρξουν πολλές οικειότητες μεταξύ του ιδίου και του πάσχοντα. Ομαδική θεραπεία είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί για τον λόγο ότι τα άτομα είναι πολύ καχύποπτα. Παρόλα αυτά μπορούν να διδαχτούν στο άτομο κοινωνικές δεξιότητας χρησιμοποιώντας την αναπαράσταση ρόλων.

Αυτά λοιπόν ήταν όλα όσα είχαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο όσο αφορά την πιο πάνω διαταραχή. Ελπίζω να ήταν ένα άρθρο το οποίο να σας βοηθήσει ούτως ώστε να καταφέρετε να αντιληφθείτε την συγκεκριμένη διαταραχή στο μέλλον αλλά και να την αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα λέμε ξανά την επόμενη εβδομάδα με ακόμη ένα άρθρο και ακόμη μία νέα διαταραχή της προσωπικότητας. Στο επανιδείν.

Έχει διαβαστεί 4332 φορές