Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας

Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας

Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για την αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας.

Θα αναφερθούμε στο τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή αλλά και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν για να μπορούμε να μιλήσουμε για την ύπαρξή της. Επίσης θα δώσουμε κάποια επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία την αφορούν αλλά και θα μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παραχωρηθεί θεραπεία (εάν αυτός υπάρχει).

Ξεκινώντας από το τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η χρόνια αδιαφορία η οποία έχει το άτομο όσο αφορά τις ανάγκες, τα συναισθήματα αλλά και τα δικαιώματα των άλλων (τα οποία και παραβιάζει). Επιπρόσθετα το άτομο δεν νοιώθει αλλά και ούτε δείχνει καμία μετάνοια ή ενσυναίσθηση όσον αφορά τα συναισθήματα και τις ανάγκες των ατόμων τα οποία είναι γύρω του.

Ακόμη σε περιπτώσεις όπου το άτομο είναι ενήλικο και διαγνωστεί με την συγκεκριμένη διαταραχή προβαίνει συχνά σε παραβατική συμπεριφορά ενώ επίσης είναι παρορμητικός, βίαιος και ριψοκίνδυνος. Τέλος η συγκεκριμένη διαταραχή εμφανίζεται περισσότερο σε φυλακισμένα άτομα.

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για τα συμπτώματα βάση των οποίων μπορεί κάποιος να μιλήσει για αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα πρέπει από τα επτά συνολικά συμπτώματα να υπάρξουν τουλάχιστον τα τρία.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής είναι τα εξής: το άτομο αδιαφορεί να συμμορφωθεί με τους κοινωνικούς κανόνες (αυτό το «δείχνει» μέσα από τις παραβατικές πράξεις στις οποίες προβαίνει, οι οποίες είναι και επαναλαμβανόμενες), το άτομο να προβαίνει σε εξαπάτηση ούτως ώστε να καταφέρει να έχει κέρδος ή να ικανοποιήσει τον εαυτό του (πιο συνηθισμένα είναι το χρήμα, η σεξουαλική συνεύρεση και η δύναμη),  το άτομο είναι παρορμητικό με αποτέλεσμα να παίρνει αποφάσεις της στιγμής οι οποίες επηρεάζουν διάφορους τομείς της ζωής του χωρίς όμως να σκέφτεται τις συνέπειες (π.χ εργασία, σχέσεις με άλλα άτομα).

Επίσης υπάρχουν και τα εξής συμπτώματα: η επιθετικότητα αφού το άτομο εμπλέκεται σε καυγάδες και κάνει χρήση βίας χωρίς κάποιον λόγο, έχει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά αδιαφορώντας τόσο για την προσωπική του ασφάλεια αλλά και των γύρω του, είναι γενικά ανεύθυνο το άτομο κάτι το οποίο φαίνεται σε διάφορους τομείς της ζωής του (π.χ στην διατήρηση της εργασίας, πληρωμή χρεών, συντήρηση της οικογένειας του). Ακόμη υπάρχει ένα τελευταίο σύμπτωμα το οποίο είναι το γεγονός ότι το άτομο δεν νοιώθει τύψεις κάτι το οποίο εμφανίζεται με την αδιαφορία την οποία έχουν όσον αφορά τις συνέπειες των πράξεων τους.

Όλα τα πιο πάνω λοιπόν είναι τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να εμφανίσει κάποιο άτομο ούτως ώστε να μπορούμε να πούμε ότι πάσχει από την αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας.

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για κάποια πιο γενικά στοιχεία τα οποία αφορούν την συγκεκριμένη διαταραχή. Το πρώτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι όσο αφορά τον γενικό πληθυσμό φτάνει στο 3% για τους άνδρες ενώ για τις γυναίκες μόλις το 1%. Επίσης η διάγνωση της συγκεκριμένη διαταραχής αφορά άτομα τα οποία είναι ενήλικά αλλά έχουν εμφανίσει χαρακτηριστικά της διαταραχής διαγωγής πριν φτάσουν στα 15 χρόνια ζωής. Επιπρόσθετα υπάρχουν ακόμη δύο στοιχεία τα οποία είναι τα εξής: τα συγκεκριμένα άτομα σε αρκετά συχνό βαθμό καταλήγουν ως τρόφιμοι φυλακών, τα άτομα αυτά συχνά κάνουν χρήση ουσιών οι οποίες δεν είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Τέλος θα μιλήσουμε για την θεραπεία η οποία υπάρχει σε σχέση με την αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας. Δύο είναι τα στοιχεία τα οποία αφορούν την θεραπεία και είναι τα εξής: το γεγονός ότι ο επαγγελματίας στις περισσότερες των περιπτώσεων ενθαρρύνει το άτομο ούτως ώστε να προβεί σε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις με τα άτομα γύρω τους (επίσης το πιο σημαντικό στοιχείο όσο αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις είναι τα όρια τα οποία θα πρέπει να βάλει σε αυτές), το γεγονός ότι οι ομάδες αυτοβοήθειας οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής οδήγησαν τα άτομα αυτά στις μεγαλύτερες επιτυχίες (δηλαδή τα έχουν βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο).

Αυτά λοιπόν είχαμε να πούμε για την συγκεκριμένη διαταραχή της προσωπικότητας στο σημερινό μας άρθρο. Στόχος του άρθρου είναι να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας και να μπορείτε να την εντοπίσετε ακόμη ευκολότερα.

Θα επανέλθουμε την επόμενη εβδομάδα με ακόμη περισσότερα θέματα. Τα λέμε.

Έχει διαβαστεί 2661 φορές