Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας

Στο σημερινό μας άρθρο θα μπούμε στην τελευταία ομάδα των διαταραχών της προσωπικότητας την ομάδα Γ.

Θα μιλήσουμε για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας. Θα αναφερθεί το τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή, βάση ποιων χαρακτηριστικών μπορεί να γίνει διάγνωση της, τις διαφορές οι οποίες υπάρχουν με την ιδεοληπτική καταναγκαστική διαταραχή και τέλος για την θεραπεία η οποία πιθανόν να υπάρχει. Πάμε λοιπόν να τα δούμε όλα αυτά πιο κάτω.

Αρχικά θα αναφερθούμε στο τι είναι η συγκεκριμένη διαταραχή. Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προσωπικότητας λοιπόν είναι ένας εκτεταμένο τύπο όπου το άτομο ασχολείται έντονα με την τάξη, την τελειότητα, τον ψυχικό και διαπροσωπικό έλεγχο. Αυτό γίνεται εις βάρος της ευελιξίας, της ανοιχτοσύνης αλλά και της αποδοτικότητας του ατόμου. Επίσης εμφανίζεται στα αρχικά στάδια της ενηλικίωσης του ατόμου και εμφανίζεται σε ποικίλες καταστάσεις της ζωής του. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά όμως τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε διάγνωση της;

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι οκτώ και πρέπει να εμφανιστούν τουλάχιστον τέσσερα από αυτά. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι: το άτομο ασχολείται σε έντονο βαθμό με διάφορα πράγματα (π.χ λεπτομέρειες, κανόνες, λίστες) με αποτέλεσμα να «χάνεται» η δραστηριότητα του (σε αρκετά μεγάλο βαθμό). Αυτό γίνεται για τον λόγο ότι μπορεί να κάνουν ελέγχους συνεχώς ούτως ώστε να αποφύγουν τα λάθη, προσπαθούν να «φτάσουν» την τελειότητα με αποτέλεσμα να μην εμποδίζεται η ολοκλήρωση μιας εργασίας (π.χ δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί θεωρεί πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες –για αυτόν- προϋποθέσεις).

Συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά: το άτομο ασχολείται υπερβολικά με την εργασία και την παραγωγικότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκπεραιώσει δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και των φιλικών σχέσεων π.χ ακόμη και σε στιγμές χαλάρωσης θα πάρουν δουλειά μαζί τους, ακολουθούν σε υπερβολικό βαθμό τα ήθη και τις αξίες αλλά και τα θέματα ηθικής ενώ επίσης είναι λεπτόλογοι και ευσυνείδητοι όσο αφορά αυτά (βάση όμως πολιτισμικής ή θρησκευτικής ταυτοποίησης τα πιο πάνω δεν δικαιολογούνται). Επίσης αναμένουν οι γύρω τους να ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες αλλά και τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Υπάρχουν ακόμη τέσσερα χαρακτηριστικά τα οποία είναι πολύ σημαντικά και είναι τα εξής: δεν μπορούν να πετάξουν παλιά αντικείμενα ακόμη και αν δεν έχουν κάποια συναισθηματική αξία για αυτούς ενώ επίσης θυμώνουν όταν κάποιος το κάνει χωρίς να τους έχει ρωτήσει, δεν έχουν την πρόθεση να συνεργαστούν με άλλα άτομα ή να μοιράσουν καθήκοντα εκτός και αν γίνει με τον δικό τους τρόπο (δηλαδή όπως τα έχουν προγραμματίσει τα πράγματα οι ίδιοι), είναι τσιγκούνηδες και προσπαθούν να πείσουν και τους άλλους να είναι αφού θεωρούν ότι τα χρήματα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να φυλαχθεί για πιθανές μελλοντικές καταστροφές.

Επίσης υπάρχει ακόμη ένα τελευταίο χαρακτηριστικό βάση του οποίου μπορεί να γίνει διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής και είναι το εξής: δείχνουν ακαμψία και είναι ισχυρογνώμονες. Αυτό τους οδηγεί στο να εγκλωβίζονται στον δικό τους τρόπο σκέψης και δράσης αφού δεν αποδέχονται οποιαδήποτε άλλη ιδέα. Πιστεύουν ότι σημασία έχουν μόνο οι δικές τους αρχές ακόμη και αν καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να συμβιβαστούν με μία διαφορετική αρχή ή ιδέα.

Ποιες είναι όμως οι διαφορές της συγκεκριμένης διαταραχής της προσωπικότητας με την ιδεοληπτική καταναγκαστική διαταραχή; Η πρώτη διαφορά είναι ότι στην ιδεοληπτική καταναγκαστική διαταραχή υπάρχουν έμμονες ιδέες οι οποίες ακολουθούνται από τελετουργίες κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην διαταραχή την οποία αναλύουμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο.

Η δεύτερη και τελευταία διαφορά είναι το γεγονός ότι στην ιδεοληπτική καταναγκαστική διαταραχή τα άτομα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θέλουν να το αντιμετωπίσουν αφού τους δημιουργείται άγχος. Επίσης δεν περιμένουν και δεν απαιτούν από τους υπόλοιπους να σκέφτονται και να λειτουργούν όπως οι ίδιοι.

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για την θεραπεία της συγκεκριμένης διαταραχής. Υπάρχει τελικά κάποιος προτεινόμενος τρόπος θεραπείας; Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει είναι ο ειδικός να βοηθάει τον εξυπηρετούμενο με υπομονετικό τρόπο ούτως ώστε να καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον συναισθηματικό του κόσμο ο οποίος είναι απειλητικός για αυτόν.

Ακόμη θα πρέπει να είναι προσεχτικός ούτως ώστε να μην μπει σε μία ανταγωνιστική σχέση με τον εξυπηρετούμενο (αυτό γίνεται για τον λόγο ότι ο εξυπηρετούμενος έχει μια τάση να την δημιουργεί λόγο του φόβου τον οποίο έχει ούτως ώστε να μην ελέγχεται από εξωτερικούς παράγοντες αλλά και εξουσία).

Επιπρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι γνωστικές τεχνικές οι οποίες θα έχουν ως στόχο τις άκαμπτες πεποιθήσεις και αξίες των ατόμων ούτως ώστε να βοηθηθούν καις τον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτά λοιπόν είχαμε να αναφέρουμε σήμερα για την ιδεψυχαναγκαστική διαταραχή της προσωπικότητας. Ελπίζω να ήταν ένα άρθρο το οποίο να σας βοήθησε να αντιληφθείτε τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για την συγκεκριμένη διαταραχή αλλά και πως μπορεί να εμφανιστεί και να θεραπευτεί.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο με ακόμη μια διαταραχή της προσωπικότητας. Τα λέμε. Να είστε καλά.

Έχει διαβαστεί 2536 φορές