Το Άγχος και η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ)

Το Άγχος και η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ)

Το άγχος όπως όλοι γνωρίζουμε, σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα και κατ’επέκταση σε αρκετές διαταραχές.

Πολλές φορές θα ακούσετε αρκετά άτομα να διαμαρτύρονται ότι κάποια άτομα γύρω τους είναι μονίμως αγχωμένα και χωρίς λόγο. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ότι αυτό μπορεί να οφείλεται όντως σε κάτι περισσότερο από το άγχος;

Ξεκινώντας θα μιλήσουμε λίγο για το άγχος από το οποίο και προκαλείται η συγκεκριμένη διαταραχή και κατ’επέκταση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό. Γενικά το άγχος είναι μια συναισθηματική αντίδραση του οργανισμού η οποία προκαλείται λόγω κάποιου πραγματικού κίνδυνου ή κάποιου κίνδυνου ο οποίος αναμένεται ότι θα εμφανιστεί. Σε αρκετές περιπτώσεις το άτομο μπορεί να αντιδρά με φόβο χωρίς όμως να προσδιορίσει την ακριβή αιτία η οποία του προκαλεί το συναίσθημα αυτό.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το άγχος είναι απαραίτητο σε κάθε ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτό γιατί μέσω του άγχους ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τον κάθε κίνδυνο ο οποίος εμφανίζεται. Σε περίπτωση όπου το άγχος δεν υπάρχει σε κάποιο οργανισμό μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα όπως: νωθρότητα, έλλειψη ανταγωνιστικότητας και θέλησης για τη ζωή.

Θα πρέπει όμως να είναι ελεγχόμενο και σε κάποιο «υποφερτό» για τον οργανισμό βαθμό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην ψυχολογική αλλά και στην σωματική αποδιοργάνωση του ατόμου. Ακόμη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχολογικές αλλά και σωματικές παρενέργειες όπως: ταχυπαλμίες, καρδιακές προσβολές, κόπωση, επιθετικότητα, μελαγχολική διάθεση.

Τέλος όσο αφορά το κατά πόσο το άγχος είναι παθολογικό φαινόμενο ή όχι, σύμφωνα με το ταξινομικό σύστημα DSM-IV-TR υπάρχουν δύο καθοριστικοί παράγοντες οι οποίοι είναι: η υποκειμενική οδύνη ή ενόχληση η οποία αισθάνεται ο πάσχον, κατά πόσον το άγχος περιορίζει τη λειτουργικότητα του ανθρώπου όσο αφορά σημαντικούς τομείς της ζωής του.

Όπως έχουμε καταγράψει και πιο πάνω τόσο η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (όπως και οι υπόλοιπες αγχώδης διαταραχές) έχουν σαν σημαντικό αλλά και καθοριστικό τους χαρακτηριστικό την εμφάνιση άγχους. Είναι όμως το άγχος από μόνο του ικανό για να ειπωθεί ότι κάποιο άτομο πάσχει από την συγκεκριμένη αγχώδης διαταραχή;

Όσο αφορά την Γενικευμένη Αγχώδης διαταραχή πρέπει να ειπωθεί ότι τις περισσότερες φορές αρχίζει στην ενήλικη ζωή (χωρίς να αποκλείεται το γεγονός να εμφανιστεί σε εφήβους, παιδιά ή ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα).

Ποια είναι όμως τα κριτήρια τα οποία οδηγούν στην ύπαρξη της συγκεκριμένης διαταραχής; Αρχικά το υπερβολικό άγχος και η ανησυχία η οποία μπορεί να νιώθει κάποιο άτομο για διάφορα ζητήματα και δραστηριότητες της ζωής του για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών (τις περισσότερες ημέρες κατά την διάρκεια του πιο πάνω χρονικού διαστήματος), το άτομο να έχει επίμονο άγχος χωρίς αυτό να προκύπτει από κάτι συγκεκριμένο.

Υπάρχουν φυσικά και κάποια άλλα κριτήρια τα οποία είναι: να ανησυχεί για τον εαυτό του και τους γύρω του περιμένοντας την καταστροφή, το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει την συγκεκριμένη του ανησυχία με αποτέλεσμα τα άτομα γύρω του να τον κατηγορούν ότι ανησυχεί συνέχεια, αυτή η διαταραχή προκαλεί στο άτομο ανησυχία, εκνευρισμό και υπερένταση στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σημαντικό είναι να λεχθεί ότι υπάρχουν και τα πιο κάτω κριτήρια: αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας στην συγκέντρωση του ατόμου αλλά και στον ύπνο, το άγχος το οποίο προκαλείται στο άτομο μπορεί να το οδηγήσει σε έντονη δυσλειτουργία ή και να προκαλέσει ψυχολογική δυσφορία, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν κληρονομικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Τέλος η διάρκεια της Γενικευμένης Αγχώδης Διαταραχής μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες στα αρχικά της στάδια να απευθύνονται σε παθολόγους διαμαρτυρόμενοι για σωματικά προβλήματα.

Όλα τα πιο πάνω είναι τα κριτήρια τα οποία πιθανόν να οδηγούν στην εμφάνιση της Γενικευμένης Αγχώδης Διαταραχής σε κάποιο άτομο. Αυτά είχαμε να πούμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο. Ελπίζω να σας βοήθησε να αντιληφθείτε τα κριτήρια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν κάποιο άτομο στην συγκεκριμένη αγχώδη διαταραχή.

Τα λέμε στο επόμενο άρθρο με ακόμη περισσότερες πληροφορίες για διάφορα θέματα τα οποία αφορούν τις αγχώδης διαταραχές και όχι μόνο.   

Έχει διαβαστεί 1127 φορές
Τι είναι η Αγοραφοβία;
Προηγούμενο άρθρο
Τι είναι η Αγοραφοβία;