Τι είναι η Αγοραφοβία;

Τι είναι η Αγοραφοβία;

Έχετε ποτέ ακούσει τον όρο «Αγοραφοβία»; Και αν ναι γνωρίζεται τι είναι αυτό; Αν όχι, το συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσει ούτως ώστε να αντιληφθείτε εντελώς την έννοια του πιο πάνω όρου.

Αρκετά άτομα μπορεί να πιστεύουν ότι ο όρος αγοραφοβία έχει να κάνει με κάποιο φόβο ο οποίος σχετίζεται με την αγορά. Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο μιας και η συγκεκριμένη λέξη δεν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο.

Ο συγκεκριμένος όρος λοιπόν αναφέρεται στο άγχος το οποίο αισθάνεται κάποιο άτομο σε περιπτώσεις τις οποίες το άτομο μπορεί να φύγει δύσκολα από κάπου, μπορεί να προκαλείται αμηχανία ή ακόμη και να μην μπορεί να του παρασχεθεί η απαιτούμενη βοήθεια σε περίπτωση όπου το άτομο αισθάνεται πανικό.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι τα άτομα τα οποία πάσχουν από αγοραφοβία δεν μπορούν να βρίσκονται σε τοπία στα οποία υπάρχουν πάρα πολλά άτομα ενώ η διαφυγή τους είναι δύσκολη, δεν μπορούν το μποτιλιάρισμα ενώ επίσης υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να βρίσκονται στο σουπερμάρκετ όπου δεν μπορούν να φύγουν με ευκολία.

Για να λεχθεί όμως ότι κάποιο άτομο πάσχει από αγοραφοβία θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια. Αυτά τα κριτήρια είναι δύο και είναι τα πιο κάτω: το άτομο αισθάνεται άγχος όταν βρίσκεται σε τοπία τα οποία δεν μπορεί να φύγει εύκολα ή μπορεί να προκαλέσει ντροπή μέσα από την συγκεκριμένη του φυγή ή δεν μπορεί να του παραχωρηθεί η απαιτούμενη βοήθεια σε περίπτωση κρίσης πανικού, το άτομο αποφεύγει να πηγαίνει στα συγκεκριμένα τοπία ή πηγαίνει νιώθοντας έντονο άγχος και δυσφορία. Επίσης στα συγκεκριμένα μέρη μπορεί να παρευρεθεί και με την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου.

Στην συνέχεια θα αναλύσουμε τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να υπάρξουν σε κάποιο αγοραφοβικό άτομο. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα λοιπόν μπορεί να είναι: το άτομο αισθάνεται πιο έντονο τον φόβο σε περιπτώσεις τις οποίες η διαφυγή του από κάποιο τοπίο είναι δύσκολη και έτσι κατ’επέκταση προσπαθεί όλο και περισσότερο να αποφεύγει την παρουσία του εκεί, ένα αγοραφοβικό άτομο θα αποφύγει μέρη στα οποία βρίσκονται πολλά άτομα όπως για παράδειγμα: τα αεροπλάνα, τα λεωφορεία, τα σουπερμάρκετ όπως έχουμε αναφέρει και πιο πάνω, τοπία στα οποία υπάρχουν διάφορες ουρές ατόμων, εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός θαμώνων.

Φυσικά τα συμπτώματα δεν είναι μόνο τα πιο πάνω αλλά υπάρχουν και μερικά άλλα τα οποία θα αναφερθούν αμέσως. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της αγοραφοβίας μπορεί να λεχθεί ότι είναι: έχει ως αποτέλεσμα το άτομο από μόνο του να εγκλωβίζεται μέσα στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρή μορφή αναπηρίας, από μόνη της η σκέψη ότι το άτομο θα πρέπει να αποχωρήσει από το σπίτι είναι αιτία ούτως ώστε να εμφανιστεί ο πανικός.

Τα τέσσερα πιο πάνω σημεία είναι λοιπόν τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιο άτομο και θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το κατά πόσο πάσχει από αγοραφοβία ή όχι.

Όσο αφορά την διάγνωση της αγοραφοβίας σε κάποιο άτομο δεν μπορεί να λεχθεί ότι είναι εύκολη. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι το αγοραφοβικό άτομο αδυνατεί να αντιληφθεί εύκολα την παρουσία του προβλήματος και έτσι να μην πηγαίνει σε κάποιο ειδικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παροχή της απαιτούμενης βοήθειας προς το αγοραφοβικό άτομο. Το πιο πάνω (το γεγονός ότι το άτομο δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα) είναι ένα στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει την αγοραφοβία.

Τέλος κάποια άλλα στοιχεία όσο αφορά την αγοραφοβία είναι: το γεγονός ότι η ανασφαλής προσκόλληση αποφάνθηκε ότι μπορεί να συσχετισθεί με την αγοραφοβία, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 2% με 4% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει διαταραχή πανικού κατά την διάρκεια της ζωής του ενώ το 1 στα 3 άτομα ή το 1 στα 2 άτομα από αυτούς εκδηλώνει και αγοραφοβία.

Αυτά ήταν όλα όσα είχαμε να αναφέρουμε για την αγοραφοβία στο συγκεκριμένο μας άρθρο ελπίζοντας ότι θα σας βοήθησε να κατανοήσετε το τι ακριβώς σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος αλλά και το κατά πόσο κάποιο άτομο το οποίο γνωρίζεται πιθανόν να πάσχει από αγοραφοβία.

Θα είμαστε ξανά μαζί σε επόμενα άρθρα με ακόμη περισσότερα θέματα τα οποία σας ενδιαφέρουν. Τα λέμε. 

Έχει διαβαστεί 1030 φορές