Πάσχετε από Ιδεοληπτική (ψυχαναγκαστική) καταναγκαστική διαταραχή;

Πάσχετε από Ιδεοληπτική (ψυχαναγκαστική) καταναγκαστική διαταραχή;

Αρκετοί από εμάς έχουμε συναντήσει άτομα τα οποία έχουν έμμονη ιδέα με κάποια πράγματα/σκέψεις με αποτέλεσμα η διατάραξη της συγκεκριμένη ισορροπίας να τους προκαλεί έντονο άγχος.

Είναι όμως αυτό αρκετό για να πούμε ότι ένα άτομο πάσχει από Ιδεοληπτική (Ψυχαναγκαστική) καταναγκαστική διαταραχή;

Αρχικά καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι η συγκεκριμένη διαταραχή αναφέρεται στις εμμονές τις οποίες έχει το άτομο σχετικά με κάποιες σκέψεις. Οι συγκεκριμένες εμμονές όμως τόσο επίμονες αλλά και επαναλαμβανόμενες.

Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη διαταραχή έχει να κάνει με τον ψυχαναγκασμό αλλά και με τον καταναγκασμό. Στο άκουσμα αυτών των δύο εννοιών αρκετά είναι τα άτομα τα οποία θα σκεφτούν ότι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αυτό όμως δεν ισχύει πράγμα το οποίο θα διαφανεί από την επεξήγηση των δύο εννοιών πιο κάτω.

Ξεκινώντας από τον ψυχαναγκασμό μπορούμε να πούμε ότι είναι μια κατάσταση η οποία προκαλεί άγχος και δυσφορία το άτομο μέσα από επαναλαμβανόμενες ιδέες, σκέψεις, παρορμήσεις και εικόνες.  Ως συνήθως οι ψυχαναγκασμοί σχετίζονται με θέματα όπως: μόλυνση ή μετάδοση κάποιας ασθένειας, με αμφιβολίες οι οποίες εμφανίζονται ξανά και ξανά, την επιθυμία του ατόμου τα πράγματα να παραμένουν σε μία συγκεκριμένη σειρά, με επιθετικές και τρομακτικές εμπειρίες.

Ενδεικτικά μερικές ψυχαναγκαστικές σκέψεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι: «μήπως θα μολυνθώ αν σε αγγίξω;», «μήπως έχω αφήσει ξεκλείδωτη την πόρτα;», «μήπως τα πιάτα δεν είναι σε μία συγκεκριμένη σειρά;», «μήπως δεν έχω πλύνει καλά τα χέρια μου και έχω μικρόβια;».

Στην συνέχεια θα αναλύσουμε την έννοια του καταναγκασμού η οποία όμως σχετίζεται και μπορεί να λεχθεί ότι είναι αποτέλεσμα ενός ψυχαναγκασμού. Καταναγκασμός λοιπόν είναι η συμπεριφορά ή η νοητική πράξη η οποία το άτομο νιώθει ότι πρέπει να εκτελέσει και η οποία ως συνήθως προέρχεται και είναι αποτέλεσμα ενός ψυχαναγκασμού. Αυτό εξηγείται λόγω του γεγονότος ότι αυτή η συμπεριφορά ή η νοητική πράξη πρέπει να εκτελεστεί ούτως ώστε να μειωθεί το άγχος το οποίο προέρχεται από τον ψυχαναγκασμό ή ακόμη και για να σταματήσει έγκαιρα το άτομο μία κατάσταση ή ένα περιστατικό το οποίο φοβάται.

Οι πιο συνηθισμένοι ψυχαναγκασμοί είναι το πλύσιμο, ο έλεγχος, το μέτρημα και το άγγιγμα. Επίσης ένας ψυχαναγκασμός μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενος (π.χ το άτομο να μετράει συνεχώς τα ποτήρια τα οποία έχει στο ντουλάπι). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να χρειάζεται όλο και περισσότερο χρόνο ούτως ώστε να καταφέρει να εκτελέσει τις συγκεκριμένες ψυχαναγκαστικές εργασίες, πράγμα το οποίο μπορεί να μην αφήνει τον απαιτούμενο χρόνο ούτως ώστε να εκτελούνται κάποιες σημαντικές αλλά και βασικές λειτουργικές συμπεριφορές. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι η ζωή του ατόμου μπορεί να επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό ο οποίος να δημιουργεί προβλήματα στην προσωπική αλλά και επαγγελματική ζωή του ατόμου.

Το θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το άτομο αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται είναι υπερβολικός ή παράλογος. Αυτό είναι θετικό για τον λόγο ότι κάνει προσπάθειες ούτως ώστε να βελτιώσει την κατάσταση αντιστεκόμενο στην υλοποίηση των συγκεκριμένων ψυχαναγκασμών. Το αρνητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση την οποία η ψυχαναγκασμοί αυτοί δεν υλοποιηθούν το άτομο έχει αυξημένο άγχος πράγμα το οποίο μπορεί να το οδηγήσει σε βαθμό πανικού.

Επίσης όπως έχουμε αναφέρει πιο πάνω η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη ζωή του άτομου και μπορεί να έχει σχέση με κάποια από αυτά. Τα προβλήματα με τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί η συγκεκριμένη διαταραχή να σχετίζεται είναι: ένα διαζύγιο, η ανεργία, το άτομο να μην έχει σωστή κοινωνική λειτουργικότητα.

Αυτά λοιπόν είχαμε να αναφέρουμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο όσο αφορά την ιδεοληπτική (ψυχαναγκαστική) καταναγκαστική διαταραχή. Ελπίζω να σας βοήθησε όσο το δυνατόν περισσότερο το συγκεκριμένο άρθρο ούτως ώστε να αντιληφθείτε την διαφορά μεταξύ καταναγκασμού και ψυχαναγκασμού αλλά και να μπορείτε να κατανοήσετε τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιο άτομο πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή ή όχι.

Στο επανιδείν λοιπόν με ακόμη περισσότερα άρθρα για διάφορα θέματα διαταραχών και όχι μόνο. Τα λέμε.

Έχει διαβαστεί 3395 φορές