Διπολική διαταραχή Ι

Διπολική διαταραχή Ι

Έχετε ακούσει ποτέ για κάποιο άτομο το οποίο να πάσχει από Διπολική διαταραχή Ι; Σε αυτό λοιπόν το άρθρο θα μιλήσουμε για την συγκεκριμένη διαταραχή. Κυρίως θα ασχοληθούμε με τα δύο επεισόδια στα οποία χωρίζεται αλλά και με τα συμπτώματα τους.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα δύο επεισόδια στα οποία διαχωρίζεται η διπολική διαταραχή Ι είναι το μανιακό επεισόδιο και το υπομανιακό επεισόδιο. Θα ξεκινήσουμε την ανάλυση μας από το πρώτο επεισόδιο το οποίο είναι και το πιο σοβαρό.

Τα συμπτώματα λοιπόν του μανιακού επεισοδίου είναι: να διαταράζεται η διάθεση του ατόμου κάτι το οποίο είναι απαραίτητο σύμπτωμα ούτως ώστε να διαγνωστεί κάποιο άτομο με μανιακό επεισόδιο (π.χ το άτομο είναι σε μια κατάσταση υπερβολικής ενέργειας η οποία δεν είναι συνηθισμένη για το συγκεκριμένο άτομο. Επιζητά συνέχεια την προσοχή και σε περίπτωση την οποία δεν την πάρει το άτομο μπορεί να εκνευριστεί.

Ακόμη μπορεί να μιλάνε πολύ γρήγορα και χωρίς συνοχή αλλάζοντας θέμα συζήτησης συνεχώς), υπερεκτιμούν τον εαυτό τους (π.χ δεν κάνουν αυτοκριτική ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι έχουν τις ικανότητες να κάνουν τα πάντα χωρίς να υπάρχουν όρια), αποσπάται η προσοχή τους (π.χ μπορεί πολύ εύκολα κάτι ασήμαντο ή άσχετο να τους τραβήξει την προσοχή).

Φυσικά τα τρία πιο πάνω συμπτώματα δεν είναι τα μοναδικά αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με το μανιακό επεισόδιο. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα λοιπόν είναι: νοιώθουν ότι δεν χρειάζονται τον ύπνο σε μεγάλο βαθμό (π.χ λόγω του ότι έχουν πολύ μεγάλη ενέργεια δεν νοιώθουν ότι χρειάζονται να κοιμηθούν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα στο τέλος τα άτομα να εξαντλούνται), υπάρχει πίεση λόγου (π.χ η ομιλητικότητα τους είναι αυξημένη, μιλάνε δυνατά και έντονα αλλά και ασυγκράτητα, σε αρκετές περιπτώσεις λένε αστεία και ανέκδοτα από τα οποία δεν γελάει κανείς άλλο παρά μόνο οι ίδιοι).

Συνεχίζοντας θα μπορούσε να λεχθεί ότι υπάρχουν και τα εξής συμπτώματα: φυγή ιδεών (π.χ υπάρχουν ξαφνικές και συχνές αλλαγές στις ιδέες κάτι το οποίο επηρεάζει τον λόγο του ατόμου), το άτομο είναι υπερδραστήριο (π.χ υπάρχει υπερβολική αύξηση της δραστηριότητας του σε διάφορους τομείς όπως ο σεξουαλικός, ο επιχειρηματικός, ο θρησκευτικός και ο κοινωνικός), η συναισθηματική τους κατάσταση είναι ασταθής (π.χ υπάρχουν αλλαγές μεταξύ των συναισθημάτων αφού υπάρχει αστάθεια, μπορεί από την ευφορία το άτομο να περάσει στην οργή, κατάθλιψη).

Το τελευταίο σύμπτωμα του μανιακού επεισοδίου είναι οι ψευδαισθήσεις (π.χ οι ψευδαισθήσεις αυτές εμφανίζονται και το περιεχόμενο τους είναι σχετικό και σε συνάρτηση με την ψυχική διάθεση την οποία έχει το άτομο).

Όλα τα πιο πάνω είναι τα βασικά συμπτώματα τα οποία υπάρχουν στο μανιακό επεισόδιο της συγκεκριμένης διαταραχής. Άτομα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί: να ξοδεύουν πολλά χρήματα, να είναι ριψοκίνδυνα, να κάνουν χρήση ουσιών, να είναι υπερβολικά δραστήρια όπως επίσης και να έχουν δυσκολία στην σύναψη σχέσεων με άλλα άτομα.

Περνώντας στο υπομανιακό επεισόδιο μπορεί να λεχθεί ότι είναι μια πιο ήπια αλλά και χρόνια μορφή μανιακής διαταραχής. Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει ούτως ώστε για να γίνει η διάγνωση της είναι να έχει διάρκεια για τέσσερεις μέρες τουλάχιστον όπως επίσης και να υπάρχουν τουλάχιστον τρία από τα πιο κάτω: μεγαλομανία, μειωμένη αύξηση για ύπνο, η ομιλητικότητα και η δραστηριότητα του ατόμου να είναι αυξημένη, η προσοχή του να αποσπάται εύκολα.

Τέλος θα μπορούσε να λεχθεί ότι η διαφορά μεταξύ μανιακού και υπομανιακού επεισοδίου είναι το γεγονός ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων στο δεύτερο είναι πιο ήπιος σε σχέση με αυτά του πρώτου. Τα κριτήρια και στις δύο περιπτώσεις παραμένουν τα ίδια.

Αυτά λοιπόν είχαμε να καταγράψουμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο και το οποίο αφορούσε την διπολική διαταραχή Ι. Ελπίζω να σας έχει βοηθήσει να αντιληφθείτε τα συμπτώματα τους αλλά και την διαφορά μεταξύ του μανιακού και του υπομανιακού επεισοδίου.

Θα τα ξαναπούμε από βδομάδας με ακόμη περισσότερα θέματα. Τα λέμε.

Έχει διαβαστεί 1686 φορές
Επιλόχεια κατάθλιψη
Προηγούμενο άρθρο
Επιλόχεια κατάθλιψη
Μείζων Κατάθλιψη
Επόμενο άρθρο
Μείζων Κατάθλιψη