Επιλόχεια κατάθλιψη

Επιλόχεια κατάθλιψη

Άλλο ένα είδος κατάθλιψης θα παρουσιάσουμε στο συγκεκριμένο μας άρθρο. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι έχετε ακούσει για την κατάθλιψη γενικότερα, αλλά τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη;

Πότε παρουσιάζεται και σε ποια κατηγορία ατόμων; Ποια είναι τα συμπτώματα της; Όλα αυτά θα αναλυθούν στο σημερινό μας άρθρο.

Αρχικά αυτό το οποίο μπορεί να λεχθεί για την επιλόχεια κατάθλιψη είναι το γεγονός ότι η εικόνα της κλινικά δεν διαφέρει από αυτή της κατάθλιψης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα συμπτώματα τα οποία έχει δεν είναι ήπιας μορφής κατάθλιψης αλλά είναι μέτριας ως και βαριάς μορφής κατάθλιψης.

Επιπρόσθετα η κατηγορία ατόμων στα οποία εμφανίζεται η συγκεκριμένη μορφή κατάθλιψης είναι οι έγκυες γυναίκες. Η έναρξη της μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά τον τοκετό μέχρι και ένα χρόνο αργότερα. Παρόλα αυτά τις περισσότερες των περιπτώσεων η επιλόχεια κατάθλιψη εμφανίζεται τα συμπτώματα της τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στις έγκυες γυναίκες λόγω της συγκεκριμένης μορφής κατάθλιψης; Τα συμπτώματα αυτά λοιπόν τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι: κόπωση, άγχος, αμφιβολία, νευρικότητα αλλά και αυξημένη ευαισθησία για το γεγονός εάν θα καταφέρουν να κάνουν όλα όσα πρέπει όσο αφορά το βρέφος. Ακόμη μπορεί να κατηγορούν τον ίδιο τους τον εαυτό, να αμφισβητούν το δικό τους σώμα αλλά και να υπάρχει αμφισβήτηση προς τον πατέρα του παιδιού.

Όσο αφορά τις πιο πάνω αλλαγές οι οποίες εμφανίζονται στην διάθεση των εγκύων μπορεί να λεχθεί ότι γίνονται λόγω των ορμονικών διαταραχών και τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν χρειάζονται θεραπεία. Σε περίπτωση όπου τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν θεραπευτούν από μόνα τους τότε μπορούμε να μιλήσουμε για ύπαρξη επιλόχειας κατάθλιψης.

Εκτός όμως από τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης υπάρχουν και κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες. Ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι παράγοντες μέσα από τους οποίους μπορεί μια έγκυος γυναίκα να οδηγηθεί με περισσότερη ευκολία στην συγκεκριμένη διαταραχή;

Οι επιβαρυντικοί αυτοί παράγοντες της επιλόχεια κατάθλιψης θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι: η ηλικία της γυναίκας αφού αν είναι κάτω από 20 χρονών τότε αυτό είναι επιβαρυντικός παράγοντας, το γεγονός εάν ήταν επιθυμητή ή ανεπιθύμητη η εγκυμοσύνη (στην δεύτερη περίπτωση τότε αυτό επιβαρύνει την κατάσταση της γυναίκας), το κατά πόσο η γυναίκα έχει την στήριξη του συζύγου ή της οικογένειας της, εάν ένας από τους δύο γονείς είχε στο παρελθόν ιστορικό κατάθλιψης, η οικονομική κατάσταση στην οποία είναι η οικογένεια αλλά και το γεγονός αν έχει άλλα παιδιά (δηλαδή σε περίπτωση όπου υπάρχει οικονομική δυσκολία σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα παιδιά μπορεί να επιβαρύνει την θέση της γυναίκας).

Οι πιο πάνω επιβαρυντικοί παράγοντες δεν είναι οι μοναδικοί οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν μία γυναίκα σε επιλόχεια κατάθλιψη. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες οι οποίοι είναι: η έλλειψη ύπνου η οποία μπορεί να έχει η γυναίκα, οι οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στο σώμα της γυναίκας λόγω της εγκυμοσύνης, οι αλλαγές οι οποίες μπορεί να υπάρξουν όσο αφορά τον εργασιακό χώρο αλλά και την κοινωνική ζωή της γυναίκας (π.χ δεν θα πρέπει να απομονώνεται γιατί αυτό θα επιβαρύνει την κατάσταση), το άγχος το οποίο έχει η γυναίκα όσο αφορά το γεγονός εάν θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στον νέο ρόλο τον οποίο θα έχει, ο ελεύθερος χρόνος ο οποίος πλέον θα είναι έλλειψη για την μητέρα.

Τέλος όσο αφορά τους επιβαρυντικούς παράγοντες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γενική κατάσταση υγείας της γυναίκας. Όλοι λοιπόν οι πιο πάνω είναι παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επιβαρύνουν την θέση μιας εγκύου γυναίκας και θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα ούτως ώστε να μην οδηγηθεί σε επιλόχεια κατάθλιψη.

Αυτά λοιπόν είχαμε να αναφέρουμε στο σημερινό μας άρθρο σχετικά με την επιλόχεια κατάθλιψη. Ευελπιστώ να ήταν ένα άρθρο το οποίο να σας έδωσε αρκετές και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Θα επανέλθουμε με ακόμη περισσότερα άρθρα σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Έχει διαβαστεί 1438 φορές
Αυτοκτονία
Προηγούμενο άρθρο
Αυτοκτονία
Διπολική διαταραχή Ι
Επόμενο άρθρο
Διπολική διαταραχή Ι